To se zove Ljubav

Mmmmmmm… znate gdje bih Vam preporučila da odete!?!?

Blizu je!! U ljetnim mjesecima čak imate i direktne letove iz Splita… ako ih uhvatite dovoljno brzo, možete povratni let s carry on-om platiti 290kn!!

Predlažem da tjedan dana provedete istražujući Napulj, penjući se po obroncima živog Vezuva i hodajući po ulicama Pompeja, čiju je prošlost lava tako lijepo očuvala… Vozeći se rent-a-car-om po uskim cestama Amalfijske obale, šokirani funkcioniranjem prometa, a istodobno oduševljeni ljepotom koju imate ispred sebe…… te apsolutno uživajući i u divnom razvikanom Capriju…..

Pa krenimoooooo……što i kako?! 🙂

 

Kako odabrati prijevoz i smještaj?


Dakle na stanicama Easyjet-a već sad možete rezervirati letove od Juna do Septembra 2018. za nekakvih 50 €.

Polazište: Split ——- Destinacija: Napulj

Apsolutno sugeriram da već prije puta ili po dolasku na aerodrom u Napulju rentate maleni auto (ŠTO MANJI TO BOLJI!!! Vjerujte mi na riječ!!)

Napuljani voze ludoooooo… Ma zapravo, svi Talijani voze ludooooo… imate rotor s dvije trake u njega paralelno ulaze 4 automobila… Prestrojavaju se sa sporednih ulica kao da se na glavnima ne odvija promet… Dvosmjerne ulice izgledaju kao naše jednosmjerne… Ali pozitivno u svemu tome je što je brzina kretanja karakteristična mediteranskom mentalitetu pa eto… Stignete sve izbjeći. 🙂

Nemojte da vas ovo preplaši… Iznajmite auto! Nas je bez dodatnog osiguranja za 5 dana koštao 130 € – cca 1000kn, a mogućnosti i brzina kretanja uz to da smo mogli stati gdje god poželimo, bile su ogromna prednost. Uz ovu cijenu možete platiti i dodatno osiguranje od 200 €, onako u slučaju da se autu što dogodi, ali mi smo kao pravi “sposobni” vozači preuzeli rizik neplaćanja.

Kao smještaj preporučujem B&B La Canzanella i Piazzasleep koji se nalaze u povijesnom centru Napulja – cijena smještaja je prihvatljiva, a ocjene i reviewi, uključujući i moj, su uistinu odlični. Za veće grupe predlažem Suite Apartmantes Angioini u blizini obale i dvorca Castel de Nouvo.

Napulj je jedan od najstarijih gradova Europe, ali nama je, nažalost, zbog nedostatka vremena nekako bio tranzitna stanica… Laganom šetnjom smo obišli grad, prolazeći kroz siromašne gradske četvrti, turističke shopping ulice, šetajući kroz staru povijesnu jezgru te uz predivni napuljski Lungomare… Castel de Nouvo, Piazza del Plebiscito, Royal Palace, Castel dell’Ovo svakako su znamenitosti koje morate obići prije nego vas uhvati glad i poželite sjesti u jedan od šarmantnih talijanskih restorana kako bi uživali u jednom od njihovih najpoznatijih a svijetu najomiljenijenijih jela – PIZZI 😀

Pizza potječe iz Italije, zar ne?

 

Vjerujem da svi znate da pizza potječe iz Italije… ali znate li cijelu priču!?

Zanima li Vas kako je nastala pizzzzzzzzzza? Hehehh 🙂

Još u ona davna vremena stari su Grci, Rimljani i Feničani blagovali plosnatu lepinju oplemenjenu raznim mediteranskim začinima, ali važna prekretnica i začetak pizze se zapravo dogodila početkom 16.st dolaskom rajčice u Europu iz Južne Amerike. Rajčica je prvo smatrana otrovom ali je glad Napuljane natjerala da je dodaju na tijesto te je nastala pizza najbliža današnjoj.

Pizza Napoletana zvana Kraljicom Napulja ima 4 ključna sastojka:

– Izuzetno i nevjerojatno ukusne talijanske San Marzano rajčices polja na padinama Vezuva.

– Isključivo Mozzarella di Buffala Campana – mozzarella napravljena od svježeg mlijeka bivola uzgajanih na poljima pokrajina Campania i Lazio.

– Svježih listova bosiljka i djevičanskog maslinovog ulja postavljenih na satima miješano tijesto središnje debljine od 0,4cm s rubovima od 1cm – sve dimenzije dogovorene uredbama Europske komisije.

Uskoro se glas o zanimljivom napuljskom specijalitetu toliko proširio da su znatiželjnici iz okolnih gradova i naselja hrlili u grad da isprobaju to “jelo seljaka” pripremljeno od strane majstora za pečenje pizze tzv. Pizzaioli.

To Vam je priča o pizzi, a Vi ste zaduženi da stvorite nastavak dajući joj svoj gastronomski osvrt 🙂

 

Jedno je putovati, drugo osjetiti dušu grada…

 

Ako Vas zanima umjetnost svakako otiđite do muzeja Capodimonte, koji je uz muzej Uffizi u Firenci, dom velikog broja djela umjetnika kao što su Raphael, Caravaggio, Bellini, Tizian… Ako nekim slučajem ne stignete ili nemate u planu otići do Pompeja, obavezno posjetite Nacionalni Arheološki muzeji – jedan od najvažnijih arheoloških muzeja na svijetu s velikim brojem artefakata iz Pompeja i Herkulaneja, gradova uništenih erupcijom Vezuva 79.g.n.K.

Upravo smo se tom vulkanu, još uvijek, stoljećima nakon, živoj prijetnji gradovima u njegovom podnožju, uputili nakon obilaska Napulja.

Obožavam planinariti, osvajati vrhove i uživati u nevjerojatnim prizorima s visoko uzdignutih brda, gora i vulkana… A vjerujte mi na riječ, prizor koji se pruža iz kratera Vezuva koji je 1944. zadnji put eruptirao je apsolutno nevjerojatan.

 

Kao na dlanu, podno padina moćnog Vezuva, pružio se napuljski zaljev, predivna Amalfijska obala, otok Capri, te ostaci lavom začahurenih rimskih gradova Herkulanej i Pompeji.

Iz Napulja do ulaza u Nacionalni park Vezuv autom trebati će Vam nekakvih 45min, a zatim će te odvojiti 45 min za lagano uspinjanje na najopasniji europski vulkan, planinu koja leži na moru užarene lave. Ulaznica u nacionalni park je 10 €.

 

Vezuv je eruptirao nebrojeno puta, ali definitivno najpoznatija erupcija dogodila se u ljeto 79.g nakon Krista, kada je u vrmensku čahuru od žive lave, blata i kamenja obavila par antičkih gradova skupa s Herkulanejem i Pompejima.

Upozoravao je Vezuv Rimljane u par navrata blažim potresima da je njihova ljetna destinacija na rizičnom području i danas je svijetu čudno da su se oglušili na sve znakove, te da ih nisu tumačili kao loša znamenja, a u ratove bi išli na osnovu položaja iznutrica živoinja. Smatrali su Vezuv planinom ni ne sumnjajući u njenu destruktivnu moć…

Nakon snažne erupcije otrovni vrući plin se sjeverozapadnim vjertrom širio brzinom munje. Smatra se da su se ljudi ili momentalno ugušili otrovnim plinom, preminuli od udaraca kamenja koje je od siline erupcije padalo na grad ili su izgorili i odmah pougljenili. Vezuv je pak nastavio silovito dva dana izbacivati 1000 Celzijevih stupnjeva vruću lavu, kamenje iz kratera te je izazivao silna podrhtavanja tla koja su u konačnici uzrokovala tsunami. Pompeje je prekrilo 25 slojeva lave i blata, ostavljajući grad učahuren u vremenskoj kapsuli do 1748, kad su započela iskapanja, omogućujući nama da se stoljećima nakon transportiramo na par sati u antičku prošlost.

Druga poznata erupcija dogodila se 1944. na kraju II. Svjetskog rata dok su saveznici istjerivali njemačke trupe.

Da bi ste se bolje upoznali s mjestom na koje idete predlažem odličan National Geographic dokumentarac o Pompeii-ma ili se pripremite uz film Pompeii s mladim i naočitim Kit Heringtonom.

Nakon Pompeja zaputili smo se preko brda do Amalfijske obale. Prva destinacija bio je predivni, romantični Ravello. Odmah Vam kažem – tamo obaveznooooooo!! Noćite.

 

Ajmeee… Divniiii Ravello je apsolutno mjesto za ljubitelje arhitekture, a idealna destinacija za istinske zaljubljenike u umjetnost i kulturu. Idealno mjesto za sanjare, zaljubljene duše, one koje traže mir i tišinu. Ljepota tog raja smještenog visoko iznad Amalfijske obale spoj je srednjovjekovne arhitekture, aristokratskih, luksuzno uređenih vrtova i pogleda koji apsolutno oduzmaju dah.

 

Nama je bilo toliko žao što duže nismo mogli uživati u čarima tog gradića, u Villi Cimbrone, Villi Rufalo, u koncertima klasične glazbe.

Mnogi umjetnici su dolazili baš na ovo mjesto kako bi pronašli nadahnuće i inspiraciju. Većini je pronalazak toga u “gradu glazbe” i pošao za rukom.

U Ravellu se tokom godine održavaju mnoga kulturna događanja, predstave i koncerti, ali najpoznatiji je po ljetnom festivalu zvanom “Wagnerov festival”.

Festival nosi ime u čast slavnog njemačkog skladatelja koji je pri svom dolasku ostao obuzet ljepotom Ville Rufalo i Ravella te je dijelom tu pronašao inspiraciju za jednu od svojih opera.

Ako se tu nađete u ljetnim mjesecima, na MUST Do LIST-u si obavezno stavite jednu večer uživati u zvucima slavnih orkestarskih skupina, zborova, jazz izvođača, solista, opernih pjevača tj.

U zvucima najljepših svjetskih melodija. Po meni, ako ste željni sklada, mira, tišine, romantike, šarma i čistog relaksirajućeg užitka, od ovog nema idealnijeg mjesta za smjestiti se na svom bračnom putovanju ili godišnjem odmoru.

Iz Ravella spustili smo se do obale krenuvši u obilazak njenih bisera: gradova Amalfi, Positano i Sorrento. Sve su to maleni, šarmanti gradići smješteni na tako strmim obroncima i padinama. Šarene kuće i prekrasne vile gotovo su smještene jedna na drugoj u vis, odavajući i sklad i dojam kao da bi se svaki tren mogle urušiti. Nevjerojatno! A te fasade, uređenost, cvijeće, detalji… sve je nekako… Ma jednostavnoo divnooo. Što ću, divno je!! Vidjeti će te!!

 

Slijedi i nastavak ove priče… Do tada Vas ostavljam uz zavodljiv ritam i zvuke slavnog i nezaboravnog glazbenika talijanskog podrijetla, Dean Martina.


That’s Amoreeeeee, Dean Martin

THAT’S AMORE / The End / Marijana Janković