Vis – mali kutak za savršene uspomene

Obožavam naše otoke!! Apsolutno!!

Privlačno je otići negdje miljama daleko, otisnuti se po nepoznatim prostranstvima, ali odluka da ipak uživam na nekom od prekrasnih bisera našeg Jadranskog mora, svaki put me ispočetka ostavi bez teksta i s jakim dojmom da sve što trebam imam tu kod kuće 🙂

VIS – ISSA

Želite li pobjeći, predlažem da Vaše romantično putovanje provedete na otoku Visu, oazi mira, netaknute prirode, predivnih plaža i nezaboravnih gastronomskih užitaka.

 

Bez obzira kakav ste tip, želite li relaksirajući ili aktivan odmor, Vis je otok koji Vam nudi sve opcije. Trekking po kozjim putevima kamenjaka s pogledom na prekrasne divlje uvale, sakrivene stijenama i borovima. Šetnje pitoresknom i predivnom Komižom pogotovo u noćnim satima pod nebom prekrivenim zvijezdama. Vožnja biciklom po Visu, iznajmljivanje skutera te vožnja kroz polja prekrivena vinogradima zasađenim još u doba Grka.

Stanite! Degustirajte! Vina! Dalmatinsku tradcionalnu kuhinju! Osjetite sve! Ne dopustite da niti jedan trenutak prode mimo Vas, te ih što više pokušajte memorirati – miris mora, borova, vjetar u kosi, okuse vina, inćuna, hobotnice ispod peke, domaće ribe u maslinovom ulju. Jednostavno guštajte!

 

Prijevoz

Isplovljavamo iz luke s pogledom na jedan od najlipših gradova na svitu, Split <3

 

Otisnuti ćete se trajektom iz splitske luke na dvoiposatnu vožnju do otoka koji je 50 godina bio nedostupna vojna baza, a iz istih razloga danas primjer netaknute prirode. Ako idete na više dana, auto je odlična solucija. Karta za osobu u jednom smjeru je 54,00 HRK, dok je za auto 420,00 HRK. Jedna od opcija, po meni i najbolji način, je iznajmljivanje skutera na otoku. Cijene se kreću od 200-250,00HRK/dan, a vožnje kroz stare vinograde, zrake sunca na koži, miris mora i vjetar u kosi su nezaboravni.

 

Autentični smještaj na Visu

Na otoku Visu postoje dva velika mista – Vis i Komiža. Na AirBnb-u možete pronaći predivne rustikalno i starodalmatinski uređene apartmane i kuće. Zanimljiv smještaj na Visu možete pronaći i kod lokalne agencije Adriagate iz Splita.

 


Osobno sam uvijek smještena u Komiži. Volim je. Srdačnija je, manja, životopisnija. Istražite li sve njene skrivene kutke, uske gradske uličice, stare kamene kuće s tipičnim dalmatinskim drvenim škurama, posjetite li njene restorane i konobe, popijete li kavu na živahnom glavnom trgu u vrevi turista i domaćih ljudi, Komiža će Vam se otkriti u svojoj punoj ljepoti i polako zavući pod kožu.
U Komiži je do danas sačuvan i drevni običaj spaljivanja broda na blagdan Sv.Nikole 06. prosinca u čast i za zaštitu svim komiškim brodovima koji plove. Taj maleni, slikovit gradić s dugom ribarskom tradicijom smjestio se u podnož je brda Hum (587m).

S vidikovca na Humu pogled Vam zastaje na predivnoj Komiži te otočju komiškog arhipelaga – Biševo, Brusnik, Jabuka, Sv. Andrija. Osobno, odlazim tamo u predvečerje prije zalaska sunca i uz čašu vina uživam u bojama i nirvani smirujućeg dana. Svakako se pobrinite da vaše nepce uživa u okusu viške autohtone bijele sorte vina – Vugave ili crnog – Plavca malog. Tijekom istraživanja, oduševilo me saznanje da je upravo iz starogrčke kolonije ISSE počela kultura uzgoja loze i ispijanja vina na području Jadrana još 300 g.p.n.e.

 

U komiški arhipelag spada i Palagruža. Sredinom 6 mjeseca održava se komiška regata „Ruta Palagružona“ s tradicionalnim komiškim brodovima/gajetama – zvanim Falkuša. Palagružu nešto manje nautičkih milja dijeli od Visa nego od Monte Gargana u Italiji, stoga je pripala Lijepoj našoj domovini.

 

Gastronomska ponuda Visa i Komiže

Na Visu sam imala priliku jesti i u skupim restoranima kao što su Barba i Bako u Komiži, Pojoda u Visu, ali na kraju vas pod najvećim dojmom ostave mali OPG obrti, gdje ljudi s toliko gušta i predanosti pokušavaju svakom turisti pružiti osjećaj tipičnog dalmatinskog gostoprinstva, potrude se da spiza bude što bolja i sa što više ljubavi i srca pripravljena, tako da skoro tu predanost možete osjetiti u okusima specifične dalmatinske hrane. Moja preporuka, bez sumnje, ide OPG-u Belotovo u malom mistu u sredini otoka Visa zvanom Marine Zemlje. Tamo će Vas dočekati par stolova u vrtu, mirna i ugodna atmosfera, vrhunski spremljena hrana te nezaboravna enegija i široki osmijeh vlasnice, tete Ines.

 

Slatko. Uh, to nikako ne smijemo zaboraviti!!

Paradižot kod tete Ines – dalmatinski specijalitet od 6 jaja (bjelanjaka i žutanjaka), mlijeka i Pettit Beurre keksa, serviran optimalno ohlađen na ljetnim vrućinama bit će upečatljiva uspomena Vašeg otočkog gastro iskustva. Dok ste u Komiži, nezaobilazna stacija je i slastičarna Cukar. Nekad jedna gospođa, sada već mali tim, svakodnevno rade ukusne domaće torte i kolače sa sastojcima s otoka – bademi, limuni, lavanda, naranče. Torti s bademima, čokoladom i domaćim likerom od naranče godinama već ne uspijevam odoliti. Nećete Ni Vi!! hehehe 🙂

Najbolja kombinacija hrane i vina: Lignje i povrće na žaru s maslinovim uljem uz čašu Vugave – viška autohtona sorta bijeloga vina

Nezaobilazan specijalitet: hobotnica ispod peke sa sedam vrsta povrća, polivena šugom od maslinovog ulja i bijeloga vina par puta tokom pečenja da bi dobila idealnu sočnost.

 

Plaže otoka Visa

Stiniva, Stončica, Srebrena, Tepluš, Zaglav, Milna – sve su to divne, manje ili više pristupačne plaže otoka Visa. Plaža Stiniva je 2016. proglašena najljepšom europskom plažom. Sugeriram 20-30 minutni silazak u adekvatnoj obući. Radi se o strmom kozjem putu, ali kad napokon ugledate malenu skrivenu šljunčanu plažu skrivenu stijenama i borovima od mora i ljudi, sav trud je opravdan. Ta veličanstvena kreacija prirode me svaki put ispočetka ostavi bez teksta i u zanosnom oduševljenju.

 

Srebrena – plaža koju krase gusta borova šuma, veliki kameni oblutci i par nijansi plave, zelenkaste i modre boje. Divnaaa je, pogotovo u jutarnjim satima gdje doslovno možete vidjeti crte prijelaza tih opuštajućih i smirujućih boja koje se odražavaju u kristalnom i bistrom moru.

Milna je pješčana plaža u istoimenom naselju gdje se možete zabaviti različitim sea adventure aktivnostima kao vožnja SUP-om / stand up paddle-om do prekrasnog otočića Budihovca ili do otoka Ravnika da vidite Zelenu špilju. A možete se ohrabriti i uhvatiti u koštac s kondicijom i vjetrom pa iznajmiti opremu i trenera za Windsurf.

 

Od Milne, šetnjom od 15 min možete doći do pješčane palaže Zaglav. Preporuka je da sjednete u restoran/kafić na plaži i uživate u pogledu, miru i tišini te degustirate tradicionalnu komišku pogaču s pomidorima, slanim inćunima, kapulom i kaparima. Višani uvijek naglašavaju da postoji viška i komiška pogača! Razlika je što se viška pogača reže na trokute, a komiška na kocke i što u višku ne idu pomidore!! U svakom slučaju, specijalitet kojeg ne smijet zaobići!!

 

Izleti sa otoka Visa

Izlet na koji se obavezno morate zaputiti je prema Modroj špilji otoka Biševa. Otok Vis i Biševo zbog svoje geo-morfološke strukture bogati su špiljama, a jedna od najljepših na cijelom Jadranu uz onu na otoku Capriju kraj Napulja je upravo Modra špilja na Biševu. I je uistinu tako. Intenzivno modra boja koja obasjava špilju, i to najbolje u razdoblju od 11-12 sati jer tada sunčeve zrake najjače reflektiraju kroz podmorski otvor, ostavlja dojam kao da ste u bajci i jasno Vam poručuje da svjedočite jedinstvenoj prirodnoj pojavi.
Tek od 1884. postoji i maleni vanjski ulaz, gdje prolaze turističke brodice ali samo kad je more mirno i otvor dovoljno prohodan, tako da i na to morate paziti ako vam je posjet Modroj špilji na MUST DO listi.

 

Možda Vas povijest ne zanima, ali Vis je ostao pošteđen turističke izgradnje i ljetne komercijalizacije upravo jer je do 1992. bio vojni objekt jugoslavenske armije. Do Titove špilje vodi kozji put i 299 stepenica, koje bez reklame i dalje posjećuju mnogobrojni, rijetko slučajni prolaznici nebi li vidjeli gdje se Tito sklonio nakon desanta na Drvar i odakle je od 7.lipnja 1944. do kraja listopada davao naredbe kao vrhovni komandant Narodne oslobodilačke vojske i Narodnog komiteta oslobađanja Jugoslavije.

Ako Vas zanima, možete si uplatiti i turu kako bi obišli vojne utvrde, tajne tunele i čuli malo više o vojnoj izolaciji otoka Visa u razdoblju po završetku i nakon Drugog svjetskog rata.


Grad Vis je vrlo vjerojatno najstarije gradsko naselje na tlu Hrvatske. Zbog strateški bitnog i za brodove idealno izoliranog područja nastanili su ga još stari grčki kolonisti iz Sicilije/Sirakuza u IV.st.p.K., nazvavši ga Issa.

Idealan način obilaska grada Visa je iznajmljivanje bicikla i vožnja od česke vile s jednog kraja do Fortice-Tvrdave Kralja Georga III na drugom kraju uvale.


Just Enjoy!!


Port of Vis / The End / Marijana Janković